Trio Harmani - Greek Rebetiko night – with Greek food

Trio Harmani - Greek Rebetiko night – with Greek food live music mixtree amsterdam events - 15 Jun 2018

DUTCH BELOW!

FOLLOW THIS LINK TO FIND THE ENTRANCE ON GOOGLE MAPS: https://goo.gl/maps/Qa9DX6QB64U2

Trio Harmani is back with long night filled with rebetiko music, Greek food, ouzo and tsipouro! A special night for all Greeks and Greece lovers and the curious...

Rebetiko is Greek urban music, with its heyday in the 1930’s. Originating from the Greek communities of Asia Minor (Turkey) it mixes Anatolian and Eastern roots with Western influences. It was the music of the poor refugees from Turkey, living in the shanty towns of Athens and Pireaus, and it was a way of reminiscing their abandoned hometowns. It was the music of the underground, telling stories about petty thieves, feuds, drugs, love and poverty. Some call the lyrics a form of gangster rap avant-la-lettre, others see in it a description of daily life filled with hardships and sorrow on the fringes of society. Trio Harmani plays songs spanning all of rebetiko's history, from underground refugee music in the 1930’s to the more bohemian and socially accepted style of the 1950’s.

TRIO HARMANI: Lydia Stavraki (voice, percussion) grew up in Thessaloniki, Northern Greece, and lives in Rotterdam. She regularly performs as a jazz and rebetiko singer in various line-ups.

Thomas Huisman (bouzouki, voice) was born in Rotterdam and got hooked on rebetiko music during his Erasmus exchange in Thessaloniki, performing both in the Netherlands as well as in Greece.

Manolis Fragkiadakis (guitar, voice) hails from the beautiful island of Crete, known for its strong musical tradition. A PhD student in Leiden, he also gives workshops on rebetiko music.

TICKETS: €4,- DOORS OPEN at 7:30pm MUSIC STARTS at 8:30pm

We will have homemade Greek food from the magnificent Despina and Haris! Souvlakia and other delicacies!
---------------------------------------------------------------------------------------
Trio Harmani is terug met een avond vol met rebetiko muziek, Grieks eten, ouzo en tsipouro! Een speciale avond voor alle Grieken, Griekenlandliefhebbers en nieuwsgierigen...

Rebetiko is Griekse stadsmuziek, met zijn hoogtijdagen in de jaren '30. Het vind zijn oorsprong in de Griekse gemeenschappen in Klein-Azië (Turkije) en mengt Anatolische en oosterse wortels met westerse invloeden. Het was de muziek van de arme vluchtelingen uit Turkije, die in de sloppenwijken van Athene en Piraeus leefden, en het was voor hen een manier om uiting te geven aan de heimwee naar hun verlaten geboorteplaatsen. Het was muziek ook van de onderwereld, die verhaalt over kleine dieven, vetes, drugs, liefde en armoede. Sommigen noemen de teksten een soort gangster rap avant-la-lettre, anderen zien er een beschrijving in van een dagelijks leven getekend door ontberingen en verdriet aan de zelfkant van de samenleving. Trio Harmani speelt liederen die de geschiedenis en ontwikkeling van de stijl omvat; van de ondergrondse muziek van de vluchtelingen in de jaren '30 tot de meer Boheemse en sociaal geaccepteerde stijl van de jaren '50.

TRIO HARMANI: Lydia Stavraki (zang, percussie) groeide op in Thessaloniki, in het noorden van Griekenland, en woont in Amsterdam. Ze treedt regelmatig op als jazz en rebetiko-zangeres met verschillende groepen.

Thomas Huisman (bouzouki, zang) is geboren en getogen in Rotterdam en raakte aan de rebetiko verknocht tijdens zijn Erasmusperiode in Thessaloniki. Hij treedt zowel in Nederland als in Griekenland op.

Manolis Fragkiadakis (gitaar, zang) komt van het schone eiland Kreta, dat bekend staat om zijn rijke muzikale traditie. Hij is PhD student in Leiden en geeft tevens workshops over rebetiko.

TICKETS: €4,- DEUREN OPEN: 19:30 AANVANG: 20:30

Er zal huisgemaakt Grieks eten van de hand van Despina en Charis zijn! Souvlakia en andere delicatessen!